GESCHIEDENIS

Als je het hebt over pionieren, heb je het ook over ondernemen. Vanaf de 13e eeuw ontwikkelde Culemborg zich tot een echte handelsstad. De ondernemersgeest waart nog altijd door de stad. Letterlijk: in de vorm van de vele rijksmonumenten die de stad rijk is en in het gezellige stadshart waar moderne winkels zijn gevestigd. Naast gespecialiseerde zaken vind je hier ook vestigingen van de grotere landelijke ketens.

v-GeschiedenisDe geschiedenis van Culemborg gaat heel ver terug. Al in de 14e eeuw werd de stad een Vrijstad met eigen rechtspraak. Culemborg was toen een centrale marktstad en kende later een levendige industrie. Nu nog getuigen veel monumentale gebouwen van de rijke historie van Culemborg. Wie tegen tien uur ‘s avonds in Culemborg rondwandelt, zal de papklok horen luiden. Overgebleven uit de tijd dat de stadspoorten om tien uur sloten, is dit voor de inwoners van Culemborg een dagelijks ritueel. De papklok luidt? Dan is het bijna tien uur!

Wil je eropuit? Wie van actie en natuur houdt, maakt prachtige fiets- en wandeltochten door de omgeving. Laat je meevoeren door de historische vrijstad, over dijken, langs de rivieren en door de fruitboomgaarden van de Betuwe en ontdek de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bezoek je graag een galerie? Dan kun je je hart ophalen in Culemborg met z’n talrijke galerieën en ateliers.

Er worden jaarlijks evenementen georganiseerd in Culemborg. De Oldtimerdag, Culemborg Blues, Culemborg Bijvoorbeeld en de diverse Vrijstadmarkten zorgen dat de stad bruist.

CONTACT

Gemeente Culemborg
Projectleider Anne-Louise Vader
T (0345) 477 805 / 06 3163 2662
sprokkelenburg@culemborg.nl

KAVELS

Klik op onderstaande indicatieve kavelkaart voor een vergroting.

Plankaart